R.K.F.C. was en is immers op tal van vlakken een buitenbeentje. De naam alleen al van deze plaatselijke voetbalvereniging verraadt onmiskenbaar zijn Angelsaksische wortels. Onder invloed van de grote Britse kolonie die in het begin van de twintigste eeuw aan onze Oostkust vertoefde, werd Knokke Football Club in 1905 boven de doopvont gehouden. Na Wereldoorlog I sloot Blauw-Wit zich officieel aan bij de Belgische Voetbalbond en slaagde met stamnummer 101 er zelfs een tijdje in om in 1ste afdeling te spelen.
Wijlen Raymond Aertssen, pionier en stichtend voorzitter
van Royal Knokke Football Club.
Het feit dat Knokke ook in WO II voor de Duitse bezetter een belangrijk strategisch gebied was, heeft de club op sportief vlak helaas heel wat nadeel berokkend. De laatste 50 jaar was dan ook een permanente strijd, met ups and downs, om opnieuw aansluiting te vinden bij de ploegen in bevordering.
De sportieve geest van de spelers, de creativiteit van het bestuur, de financiële input van de sponsors en de investeringen van het Gemeentebestuur hebben er echter toe bijgedragen dat deze bescheiden provinciale een stevige national en zelfs Europese reputatie heeft opgebouwd.
Het prachtige stadion van R.K.F.C. wordt immers door de Rode Duivels, FC Brugge, RSC Anderlecht en tal van Europese topteams en nationale elftallen geroemd om zijn uitstekende grasmat. De professionaliteit, jovialiteit en flexibiliteit waarmee R.K.F.C. dergelijke sportieve meetings (mede-) organiseert, is bovendien aan weinig voetbalclubs in ons land gegeven.
Voetbal is tegenwoordig big business geworden. Wie wil meedraaien aan de top moet over indrukwekkende budgetten beschikken. De aard van onze gemeente, een relatief kleine toeristische badplaats zonder grote industriële bedrijven, is voor onze plaatselijke voetbalclubs allesbehalve een ideale “biotoop” om grote sponsorbedragen binnen te rijven.
Dit wezenlijk nadeel heeft het bestuur van R.K.F.C. dankzij de steun van talrijke voetbalminnende KMO’s echter steeds weten om te buiten tot een krachtig voordeel. Wie over beperkte middelen beschikt, moet immers de nodige vindingrijkheid aan de dag leggen om te kunnen overleven. Eén van die ‘geheime tactieken’ is investeren in eigen jeugd. Door de kar van de jeugd te trekken beidt de club dat het niet alleen kan terugblikken op 100 jaar geschiedenis maar ook een dynamische visie heeft op de toekomst.
Ik wens bestuur, trainers, afgevaardigden en talrijke vrijwilligers die zich inzetten om de jeugd van Knokke-Heist een gezonde vrijetijdsbesteding aan te bieden en hen een opvoeding bij te brengen waarin fair play, discipline en vriendschap centraal staan, nog een expliciet te bedanken voor hun sportief engagement dat uiteindelijk de hele Knokke-Heistse gemeenschap ten goede komt!
Graaf Leopold Lippens
Burgemeester van Knokke-Heist
De geschiedenis van Royal Knokke Football Club is het boeiende verhaal van enthousiaste sportfanaten die ondanks alle tegenslagen er wonderwel in geslaagd zijn om hun voetbalclub in stand te houden. Dat R.K.F.C. met fierheid kan terugblikken op een eeuw roemrijke voetbalhistorie is in eerst instantie te danken aan de grenzeloze inzet van idealisten die generatie op generatie onbaatzuchtig geleefd hebben voor hun sportvereniging.
In de loop van de jaren is ook de inbreng van het Knokse Gemeentebestuur en late van de fusiegemeente Knokke-Heist steeds groter geworden. Het mooiste bewijs zijn de prachtige voetbalinfrastructuur en sportfaciliteiten op stadion Olivier. De recente renovatie van de tribune, de bouwen van een ruim cafetaria en de verfraaiing van de atletiekpiste rond het voetbalterrein, getuigen van een doordachte visie waarvan R.K.F.C. volop de vruchten kan plukken. In het voorjaar van 2005 startten toen ook de werkzaamheden voor de aanleg van een gloednieuw drainagesysteem en automatische beregening, een investering waarvan de meeste clubs in provinciale afdeling alleen maar kunnen dromen.
Hoe groot de financiële inspanningen van een Gemeentebestuur ook zijn, als de dynamiek en spirit in een sportvereniging ontbreken, blijven de prestaties onvermijdelijk achterwege en brokkelt een club langzaam maar zeker uiteen. Gelukkig heeft R.K.F.C. nog altijd die bezieling, dat brandend vuur dat aanstekelijk werkt op bestuursleden en medewerkers en iedereen laaiend enthousiast maakt, ook in periodes waarin het op sportief of financieel vlak ietsje minder gaat. Of om het in voetbaltermen uit te drukken: het Gemeentebestuur mag nog de ideale voorzet geven, het is uiteindelijk de spits die de bal moet binnenkoppen!
Het bestuur van R.K.F.C. heeft in de voorbije eeuw veelvuldig bewezen dat het kan scoren, en dit niet alleen louter op sportief vlak. De verrassende voorstellingen van de 1ste ploeg, het jaarlijkse voetbalfeest in het Casino dat ondertussen is uitgegroeid tot een wervelend sociaal-cultureel gebeuren, de vele nevenactiviteiten voor de jeugd,… het zijn maar enkele van de talrijke voorbeelden die aantonen dat R.K.F.C. een belangrijke meerwaarde betekent voor Knokke-Heist.
Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat Royal Knokke Football Club alles in huis heeft om in de eerstvolgende eeuw minstens evenveel geschiedenis neer te schrijven als in de voorbije 100 jaar.
Als gemeentebestuur blijven we in elk geval onverminderd verder investeren in de plaatselijke sportinfrastructuur want, hoe perfecter onze voorzet, hoe makkelijker onze sportclubs kunnen scoren!
Daniel De Vlaminck
Schepen van Sport
Heeft U meer interesse naar het volledige boek, contacteer ons dan via e-mail.
Achteraan: Emiel Declerck, Arthur D’Hooghe, Raymond Aertssen, François Van Damme, Theophiel Van Hove.
Midden: Cavan, Alfons Hinderyckx, René Carette.
Vooraan: Wilkinson, Georges Tavernier, Charles Warren, Adolf Tavernier, Frans Tavernier.
Achteraan: Georges Tavernier, Savels Wilbert.
Midden: Albert Hinderyckx, Cavan, René Carette.
Vooraan: Edgard Van Steene, Adolf Tavernier, Charles Warren, Marcel Hinderyckx, Frans Tavernier.